20/05/2024 11:00 PM

Fights Plog

Exceptional automotive

Se till att din bil är i bra skick innan du ger dig iväg på en lång bilresa

Om du planerar en lång bilresa, så bör du också förbereda både dig och bilen före du ger dig av. Du bör ha en klar bild vart du ska åka och vilken väg du ska ta för att komma dit, så att du inte behöver kartor eller annat som kan distrahera dig när du kör. Om du använder bilens GPS, så kan det vara värt att programmera destinationerna innan du ger dig iväg. Planera dina stopp och eventuella övernattningar, så att du slipper leta hotell mitt i natten. Om du vet hur och vart du kör, så kan det vara intressanta saker att se eller stanna på längs vägen, vilken en välplanerad resa ser till att man inte missar.

Se sedan till att du har nödvändigheter i bilen, som vatten extra batteri för mobilen typ en powerbank, skor att gå i om bilen skulle få problem samt rätt kläder, dvs varma kläder med en mössa och handskar om det är vinter och en jacka om det är sommar. Ta med biltillbehör till bilen som kan behövas. Spade, borste och isskrapa om det är vinter, startkablar, rep samt ficklampa är också bra att ha i bilen. Se till att reservdäcket är i bra skick och att lufttrycket är bra. Resor behöver inte alltid vara så långa men om du ger dig iväg för att vandra eller andra friluftsaktiviteter där du måste köra avlägset, så är det bra att vara förberedd på att bilen kan få problem.  Om det är fallet så kan ett kokkök vara bra att ha med sig, samt en sovsäck och tält.

Kontrollera bilens däck, så att de är fria från skador och att de har tillräckligt lufttryck och att mönsterdjupet är över 4mm. Om det är sommar så måste du ha bra sommardäck och om det är vinter så behöver du bra vinterdäck . Om du har dubbdäck på bilen så måste du se till att dubbdäck är tillåtna längs hela sträckan du tänker köra. Det är viktigt om du reser till olika länder som till exempel en skidresa till Alperna, där du kan stöta på problem om du tänkte köra genom Tyskland eftersom dubbdäck inte är tillåtna där.

Om du ska köra långa sträckor så bör du se till att bilen är välservad. Om det var länge sedan du hade bilen på bilservice, så kan det vara värt att lämna bilen på konditionstest på en bilverkstad då de går igenom bilens kritiska delar som däck, bromsar och stötdämpare. De kollar också bilens vätskor och lysen. Att upptäcka problem tidigt är alltid lönsamt och ökar säkerheten. Du vill undvika problem längs resan som kan leda till dyra avbokningar och reparationer längs resan. 

Däcktrycket bör kontrolleras dagen du ger dig iväg, när bilen är fullpackad och har alla resenärer i bilen. Lågt däcktryck kan leda till ökad bränsleförbrukning samt däckslitage, som kan göra din resa dyrare än beräknat. 

För mer information angående hur du bäst förbereder en lång resa med service och rätt biltillbehör, besök: https://vianor.se/